Menü Bezárás

Aktuális projektjeink

Ezen az oldalon a Rádióklub éppen folyamatban lévő projektjeiről olvashattok.

Red Pitaya Inverse Beacon

A Red Pitaya fejlesztőkártyán található FPGA nagy feldolgozási sebességének segítségével egyszerre egy széles, amatőrsávnyi frekvenciatartományt lehet monitorozni és a forgalmát logolni, ennek elérésén féradozik drága Körvezetőnk. A fejlesztőkártya bemenetének kivezérléséhez egy erősítőre van szükség, ennek a terveiről ebben a cikkben lehet olvasni.

Jelenlegi állás: A munka eddig főként a Red Pitaya képességeinek és működésének felderítésére koncentrálódott, ezért magának az inverse beaconnnek a létrehozása eddig kevesett haladt, de ez még fel fog gyorsulni a kutatás befejeztével.

Projekten dolgozik: Szabó Áron

Magyar Műhold Jelének Vétele

Ez egy komplex feladat, amihez több ember munkája kell, a részfeladatokat így lehet szétosztani: antennaforgató összeállítása (l. lent), antenna építése, előerősítő építése, doppler-korrekció, villámvédelem, felszerelés a tetőre. Ezekről a linkekre kattintva lehet bővebben olvasni. A kész műholdvevő felszereléssel az egyik új magyar műhold, a SMOG-P, és más, ugyanígy 437 MHz-en sugárzó műholdak adatait is venni tudjuk majd.

Jelenlegi állás: Az antennával egyelőre csak kézzel, de sikerült venni a SMOG-P műhold jelét, a vett adatokat itt lehet megtekinteni. Az automatizált műholdkövető antennaforgató tavaszal fog a Schönherz tetejére kerülni.

Projekten dolgozik: főként Kiss Ádám és Csókás Bence

Antennaforgató

Ez a projekt a műholdas kommunikációra, főként a SMOG-P műhold jelének vételére összpontosít. A terv az, hogy egy Yaesu G5500 antennaforgatót kirakunk a Schönherz kollégium tetejére egy árbocra, az antennaforgatóra feltesszük ezt az antennát, és így automatikusan követhető a műhold az égen. Azért van erre szükség, mert a SMOG-P műhold egy kis műholdhoz híven gyengén sugároz, ezért irányított, nagy erősítésű antennával érdemes venni a jelét, ilyen a fent említett antenna is.

Jelenlegi állás: Az antennaforgató automatizálása kész van, tavasszal, ha jobb lesz az idő, felszereljük a Schönherz kollégium tetejére. A részletekről itt olvashatsz: Beszámoló

Projekten dolgozik: Csókás Bence

Nixie Óra

A nixie-cső egy gázkisüléses elektroncső, amiben a számjegy alakú elektródákat lehet felizzítani ~200 V-os, néhány mA-es vezérléssel. A projekt célja, hogy 6 ilyen cső felhasználásával építsünk egy (órát, percet és másodpercet kijelző) pontos órát és ezt kitegyük a HA5KFU klubszobába.

Jelenlegi állás: A projekt még tervezési stádiumban van, pontosabban az áramkör és a NYÁK tervezésénél.

Projekten dolgozik: Szilágyi Gábor