Menü Bezárás

Aktuális projektjeink

Ezen az oldalon a Rádióklub éppen folyamatban lévő projektjeiről olvashattok.

Open HF SDR

Ez a projekt egy open source, 0.5-30 MHz között működő, FPGA-s digitális jelfeldolgozást használó eszköz, aminek minden részlete elérhető git-en.

Projekten dolgozik: Kovács Ákos, Kiss Ádám, Szabó Richárd, Angyal János, Szabó Áron, Keresztes Botond

Magyar Műhold Jelének Vétele

Ez egy komplex feladat, amihez több ember munkája kell, a részfeladatokat így lehet szétosztani: antennaforgató összeállítása (l. lent), antenna építése, előerősítő építése, doppler-korrekció, villámvédelem, felszerelés a tetőre. Ezekről a linkekre kattintva lehet bővebben olvasni. A kész műholdvevő felszereléssel az egyik új magyar műhold, a SMOG-P, és más, ugyanígy 437 MHz-en sugárzó műholdak adatait is venni tudjuk majd.

Jelenlegi állás: Az antennával egyelőre csak kézzel, de sikerült venni a SMOG-P műhold jelét, a vett adatokat itt lehet megtekinteni. Az automatizált műholdkövető antennaforgató tavaszal fog a Schönherz tetejére kerülni.

Projekten dolgozik: főként Kiss Ádám és Csókás Bence

Antennaforgató

Ez a projekt a műholdas kommunikációra összpontosít. A képen a Yaesu G5500-as antennaforgató látszik a Schönherz kollégium tetején, egy 2020 őszén felújított árboc tetején. Az antennaforgató motorjait a klubszobából számítógépről tudjuk vezérelni automatikusan, hogy egy éppen a látóhatár fölött haladó rádióamatőr műholdat követhessünk vele az égen az irányított antennáinkkal. Első körben két antennát tervezük a forgatóra szerelni, mindkettő kereszt-Yagi. A SMOG-1 műhold (már ki számolja, hányadik?) 2021.03.22-re tervezett fellövéséig a vételre szolgáló antennát mindenképpen fel tervezzük szerelni.

Jelenlegi állás: Az antennaforgató fent van a tetőn, a vezérlése kész. Ami még hátra van a projektből, az a 2 m-es sávon működő antenna összeszerelése és a 70 cm-es sávon működő antennához egy az antennaforgatóra telepített LNA építése, végül pedig mindezek felszerelése a tetőre.

Projekten dolgozik: Csókás Bence, Agócs Dániel, Szabó Áron, Szabó Richárd, Angyal János, Bazsó Márton

Alacsonyzajú erősítő a 70 cm-es sávra

A körnek régóta folyó projektje a műholdvétel, azon belül is a magyar kisműholdak jeleinek vétele. Ehhez többek között készült már antenna, antenna forgató, melyek közül az antenaforgató már várja az antennákat, LNA-t a kollégium tetején.

A projekt részeként előzőleg készült egy előerősítő is. Ez akkor hordozható kivitelűre lett tervezve, viszont most szükség van egy olyan verzióra, melyet a tetőn tudunk telepíteni. Fontos, hogy az előerősítő a vételi láncban minél hamarabb „szerepeljen”, ezért közvetlenül az antenna forgató alá tervezzük felszerelni. Így viszont az áramellátása kihívássá válik, ugyanis a tápfeszültséget fel kell juttatni az árboc tetején lévő forgatóig. Erre a bevett módszer tápfeladó alkalmazása, melynek tervezése így a projekt része lett.

Szándékaink szerint a teljes vételi összeállítás kész lesz, mire a SMOG-1 március 22-én pályára áll.

Jelenlegi állás: A tápegység és tápfeladóhoz tartozó részek késznek tekinthetők, jelenleg egy plusz erősítő fokozat hozzáadásának lehetőségét vizsgáljuk.

Projekten dolgozik: Bazsó Márton, Keresztes Botond

USB RDF adó

A projekt egy saját készítésű áramkör, ami egy USB-vel számítógéphez köthető RDF adó, aminek a gépről az adóteljesítményét, az RDF-fel kiküldött szöveget is be lehet állítani és hangot is lehet ezen keresztül adni, csak úgy, mint a Retró Rádiónál 103.3 MHz-en. A vezértés célszerűen a GNU radio szoftveren keresztül történik majd. Ennek az eszköznek a hatótávolsága néhányszor 10 m, vagyis alig zavarja a többi rádiós kommunikációt.

Projekten dolgozik: Csókás Bence

APRS jeladó

Ez egy kis hordozható-viselhető kézi eszköz lesz, ami kitelepüléseken, valamint túrázások alkalmával fog majd nagyon jól jönni. Mit tud? GPS segítségével meghatározza a földrajzi helyzetét, és egy OLED kijelzőről le lehet majd olvasni többféle koordinátaformátumban, hol tartózkodik a viselője. Kerül bele egy 1W körüli 144.800 MHz-es FM adó is, ettől lesz APRS jeladó – tehát képes lesz rádión elküldeni az aktuális pozíciót, melyet az aprs.fi weboldalon élőben lehet követni. Az alapvető felhasználói interfész mellett USB segítségével is lehet majd állítani rajta bizonyos paramétereket (pl. hívójel, kijelzett adatok, stb).

Projekten dolgozik: Weisz Pál