Menü Bezárás

Aktuális projektjeink

Ezen az oldalon a Rádióklub éppen folyamatban lévő projektjeiről olvashattok.

Open HF SDR

Ez a projekt egy open source, 0.5-30 MHz között működő, FPGA-s digitális jelfeldolgozást használó eszköz, aminek minden részlete elérhető git-en.

Projekten dolgozik: Kovács Ákos, Kiss Ádám, Szabó Richárd, Angyal János, Szabó Áron, Keresztes Botond

Magyar Műhold Jelének Vétele

Ez egy komplex feladat, amihez több ember munkája kell, a részfeladatokat így lehet szétosztani: antennaforgató összeállítása (l. lent), antenna építése, előerősítő építése, doppler-korrekció, villámvédelem, felszerelés a tetőre. Ezekről a linkekre kattintva lehet bővebben olvasni. A kész műholdvevő felszereléssel az egyik új magyar műhold, a SMOG-P, és más, ugyanígy 437 MHz-en sugárzó műholdak adatait is venni tudjuk majd.

Jelenlegi állás: Az antennával egyelőre csak kézzel, de sikerült venni a SMOG-P műhold jelét, a vett adatokat itt lehet megtekinteni. Az automatizált műholdkövető antennaforgató tavaszal fog a Schönherz tetejére kerülni.

Projekten dolgozik: főként Kiss Ádám és Csókás Bence

Antennaforgató

Ez a projekt a műholdas kommunikációra összpontosít. A képen a Yaesu G5500-as antennaforgató látszik a Schönherz kollégium tetején, egy 2020 őszén felújított árboc tetején. Az antennaforgató motorjait a klubszobából számítógépről tudjuk vezérelni automatikusan, hogy egy éppen a látóhatár fölött haladó rádióamatőr műholdat követhessünk vele az égen az irányított antennáinkkal. Első körben két antennát tervezük a forgatóra szerelni, mindkettő kereszt-Yagi. A SMOG-1 műhold (már ki számolja, hányadik?) 2021.03.22-re tervezett fellövéséig a vételre szolgáló antennát mindenképpen fel tervezzük szerelni.

Jelenlegi állás: Az antennaforgató fent van a tetőn, a vezérlése kész. Ami még hátra van a projektből, az a 2 m-es sávon működő antenna összeszerelése és a 70 cm-es sávon működő antennához egy az antennaforgatóra telepített LNA építése, végül pedig mindezek felszerelése a tetőre.

Projekten dolgozik: Csókás Bence, Agócs Dániel, Szabó Áron, Szabó Richárd, Angyal János, Bazsó Márton

Alacsonyzajú erősítő a 70 cm-es sávra

A körnek régóta folyó projektje a műholdvétel, azon belül is a magyar kisműholdak jeleinek vétele. Ehhez többek között készült már antenna, antenna forgató, melyek közül az antenaforgató már várja az antennákat, LNA-t a kollégium tetején.

A projekt részeként előzőleg készült egy előerősítő is. Ez akkor hordozható kivitelűre lett tervezve, viszont most szükség van egy olyan verzióra, melyet a tetőn tudunk telepíteni. Fontos, hogy az előerősítő a vételi láncban minél hamarabb “szerepeljen”, ezért közvetlenül az antenna forgató alá tervezzük felszerelni. Így viszont az áramellátása kihívássá válik, ugyanis a tápfeszültséget fel kell juttatni az árboc tetején lévő forgatóig. Erre a bevett módszer tápfeladó alkalmazása, melynek tervezése így a projekt része lett.

Szándékaink szerint a teljes vételi összeállítás kész lesz, mire a SMOG-1 március 22-én pályára áll.

Jelenlegi állás: A tápegység és tápfeladóhoz tartozó részek késznek tekinthetők, jelenleg egy plusz erősítő fokozat hozzáadásának lehetőségét vizsgáljuk.

Projekten dolgozik: Bazsó Márton, Keresztes Botond

USB RDF adó

A projekt egy saját készítésű áramkör, ami egy USB-vel számítógéphez köthető RDF adó, aminek a gépről az adóteljesítményét, az RDF-fel kiküldött szöveget is be lehet állítani és hangot is lehet ezen keresztül adni, csak úgy, mint a Retró Rádiónál 103.3 MHz-en. A vezértés célszerűen a GNU radio szoftveren keresztül történik majd. Ennek az eszköznek a hatótávolsága néhányszor 10 m, vagyis alig zavarja a többi rádiós kommunikációt.

Projekten dolgozik: Csókás Bence