Menü Bezárás

A klubról

A HA5KFU rádióklub a Budapesti Műszaki Egyetem Schönherz kollégiumának rádióklubja. 1954-ben alakult, akkor még a budai várban, 1980-ban költözött át a XI. kerületbe, az új kollégium 19. emeletére. A betűszó amellett, hogy a rádióamatőr klubot jelöli, egyben a hívójelünk is. Mit is jelent a rádióamatőrködés a kollégiumban?

Kezdetben a HA5KFU klasszikus rövidhullámú és ultrarövidhullámú rádióamatőr forgalmazással foglalkozott, de mára a kör olyan modernebb irányzatokon belül is tevékenykedik, mint a műholdas kommunikáció és a szoftverrádiózás. A tizenkilencedik emeleten, a kollégium legtetején található műhelyükben pedig antennák és áramkörök épülnek, melyek az előbbi technológiákhoz szükségesek.

A kör biztosítja a rádiós összeköttetést villanykaros rendezvényeken is, ehhez az eszközöket folyamatosan fejlesztik, karbantartják.

A klub közösségébe bátran csatlakozhatnak villanyosok, infósok, üzemmérnökök is. Minden félév elején tanfolyamot tartunk, ahol a résztvevők elsajátíthatják a rádióamatőrség alapjait, matematikai, fizikai, informatikai és elektronikai ismereteket. A tanfolyamot elvégzők csatlakozhatnak a HA5KFU-hoz újoncként, és csatlakozhatnak meglévő szakmai projektjeinkbe, vagy saját projektötletükhöz igénybe vehetik a műhelyt és a tagok segítségét. A szakmai részen túl, a HA5KFU egy baráti társaság is. A félév során szervezett közöségi programokkal még inkább összekovácsoljuk a csapatot: nyári tábor, félév közben körvacsi és más programok.

A HA5KFU tagok a villamosmérnökségnek egy különleges területén tevékenykednek. Ez abból a szempontból is előny, hogy ha valaki a nagyfrekvenciás áramkörök terén szerez tapasztalatot, akkor később a karrierjén sokat lendíthet, hiszen érteni fog ahhoz, amihez ma csak kevesen. A kör igyekszik biztosítani a tagok folyamatos szakmai fejlődését, valamint a rádióamatőrködés szórakoztató részét is.

Klubhelyiségünk és eszközeink

A klubhelyiség a 2000-es években

A HA5KFU („Kafu”) klubhelyisége a Schönherz Kollégium 19. emeletén található, a 18. emeletről a nyugati lépcsőházon keresztül közelíthető meg.

Rádióink a tetőn lévő két antennához vannak csatlakoztatva:

Amatőr rádióink:

A hosszútávú rövidhullámú összeköttetésekhez rendelkezünk egy végfok erősítővel is.

Munkaasztalunk a rádióklubban

A klub fel van szerelve minden szükséges eszközzel egy egyszerűbb áramkör megépítéséhez: alkatrészes fiók, forrasztópáka, szerszámok.

Asztali számítógépünkre telepítve vannak az amatőr rádiózáshoz és műholdkövetésre alkalmas programok, fejlesztői eszközök. A rádióklubban Hi-Fi rendszer és ágy biztosítják a maximális kényelmet. A polcon megtalálhatók rádióamatőr magazinok évtizedekre visszamenőleg.

A HA5KFU tagjai és öregtagjai (2022 október)
Csoportképünk 2019 karácsonyán