Menü Bezárás

Antennaforgató

A műholdas összeköttetések során általában irányított antennákkal dolgozunk, azonban ezeknél követnünk kell a műhold pályáját az antennával.

Ennek automatizálásához szükségünk volt egy antennaforgatóra: jelen esetünkben ez egy Yaesu G5500.

Ez egy kéttengelyű („AzEl”, vagy „AzimAlt”) forgató, a vízszintes (Azimuth) tengelye körül 450°, függőlegesen (Elevation) 180°-os elfordulásra képes. A készülékhez tartozik még a vezérlő, amin a gombokkal lehet a forgást vezérelni.

A doboz hátulján található „External Control” feliratú porthoz pedig egy Yaesu GS-232 digitális forgatót lehet csatlakoztatni.

Szerencsére a csatlakozó kiosztása megtalálható a kézikönyvben, így az alapján el tudtuk készíteni a saját digitális antennaforgató-vezérlőnket.

Ez a kártya USB-n keresztül csatlakozik a géphez, és egy Atmega8 mikrokontroller a „lelke”. A mikrovezérlő firmware-je képes EasyComm2 és a Yaesu forgató protokollján keresztüli parancsfogadásra is. Ez később hasznosnak bizonyult, mert pl. a SMOG-P-hez készült GndApp kizárólag a Yaesu protokollt használja.

A műholdak követésére az ingyenes és szabad GPredict-et használjuk, ami képes a Hamlib keretrendszeren keresztül (rotctld) antennaforgató vezérlésére, itt pedig az EasyComm2 protokollt használjuk.

Így csak be kell állítanunk, hogy melyik műholdat akarjuk követni, és a szoftver megoldja a többit.

Technikai részletek

Az External Control csatlakozón 4 láb felel meg az egyes vezérlőgomboknak (Up, Down, Left, Right), másik kettő pedig a jelenlegi Az és El elfordulásokkal arányos analóg jelet szolgáltat. A maradék kettő láb a GND és +12V, ebből az utóbbit nem használjuk.

Az Atmegával az FT232 USB-to-UART chipen keresztül tudunk kommunikálni. Mindkét protokoll használata esetén a forgatónak a soros porton keresztül elküldjük a kívánt AzEl szögeket. Ebből, és a jelenlegi szögállásból a vezérlő kiszámolja a forgatás irányát, majd egy tranzisztoron keresztül lehúzza a megfelelő lábat az External Control csatlakozón. A jelenlegi állást a csatlakozón visszajövő két analóg bemenetből az Atmega beépített ADC-jével mért értékekből számolja.

A két protokoll között a „+E” (EasyComm2) és „+Y” (Yaesu GS-232) parancsokkal válthatunk, a jelenleg aktív protokoll a „+?” paranccsal kérdezhető le (ezen felül van még egy Debug mód is). A két protokoll funkcionalitása nagyon hasonló, gyakorlatilag (az általunk használt funkciók esetében) csak formailag térnek el egymástól. Éppen ezért a firmware-ben különválasztottam a protokoll értelmezést a konkrét funkció megvalósításától.

A firmware megtalálható a Szakkollégium GitHub oldalán: https://github.com/simonyiszk/AntennaRotator

Kapcsolási rajz:

NYÁK terv (Gerber):

73,
Csoki

Vélemény, hozzászólás?