Menü Bezárás

Előerősítő 70cm-es sávra

Habár van egy jó antennánk a SMOG-P vételére, az RTL-SDR-ünkkel továbbra se tudjuk venni. Ennek oka, hogy habár 437 MHz-en a legjobb az antennánk, a többi sávon is működik valamennyire. Közel a teljes spektrum kivezérli az SDR bemenő fokozatát. Ha növelni akarjuk az erősítést a jelszint emelése érdekében, akkor könnyen túl tudjuk vezérelni. Megoldásként egy szűrőt kapcsoltam az antenna után, majd egy jobb zajtényezőjű erősítőt, mint az RTL-SDR-ben van.

Bemeneti szűrő

Rövidrezárt negyedhullámú tápvonal

Először ezzel a felállással próbálkoztunk, ekkor még szóba se jött, hogy erősítőblokkot is használjunk.

A rövidrezárt negyedhullámú tápvonal szakadást mutat az üzemi hullámhosszán, a többi frekvencián pedig valamilyen reaktanciát, ami elrontja a teljesítményillesztést az SDR fele. Azt tapasztaltuk azonban, hogy a szűrő csatlakoztatásakor nemhogy csökken, de megugrik például az FM adók jelszintje, azaz pont kihangoltuk az SDR bemenetét. Ez a probálkozás magában nem jött be.

LC szűrő

Megpróbáltam a jól bevált LC szűrőtervező weboldalon (https://rf-tools.com/lc-filter/) szűrőt tervezni, azonban szinte megvalósíthatatlan értékek adódtak.

Felületihullám-szűrő

HA7WEN-től kaptunk egy TA0693A típusú szűrőt. Ezúton is köszönjük! Ennek a típusnak 18 MHz sávszélessége van, a bemenetei 50 ohmosak, nincs szükség illesztésre. A beiktatási csillapítás 2dB veszteséget hoz.

Erősítő

A SMOG-P 100 mW teljesítménnyel ad (ami 20 dBm-mel egyenlő), a használt antenna közelíti az izotropikus antennát, a vételi ponttól számolt átlagos távolság olyan 400 km nagyságrendben mozog. Körülbelül 130 dB szakaszcsillapítással számolhatunk. Ez azt jelenti, hogy az antennánkból -110dBm teljesítménnyel jön ki a műhold jele. A szűrő csillapítását elhanyagolom, mivel a korábbi becslések hibája nagyobb, mint 2 dB. Elméletben ezt már tudnunk kell venni az RTL-SDR készülékünkkel (forrás: http://www.simonsdialogs.com/2014/09/r820t-rtl2832u-sdr-usb-stick-sensitivity-dynamic-range/)

A választás végül az ADL5523 IC-re esett. A kis zaja és nagy erősítése miatt kiváló előfokozat, mivel az első fokozat zajtényezője határozza meg döntően az egész rendszer zaját.

GitHub tároló: https://github.com/simonyiszk/70cm_preamp

Kapcsolási rajz
NYÁK terv

Építés

Frissen gyártott NYÁK
ADL5523 rajzolata a kézzel gyártott NYÁK-on; az IC hasa és a kivezetései között 200 mikrométer van
Beültetett NYÁK
„Dobozolt” erősítő egy elemtartón

Élesztés

Az áramkör elsőre működött. A felvett áramerősség 4.5V-ról körülbelül 30 mA volt.

Hálózatanalizátorral készült képek:

442.75 MHz-en 18.31 dB az átvitel
424 MHz-en 18.63 dB az átvitel
421 MHz-en -1.1 dB az átvitel
445 MHz-en 10.5 dB
447 MHz-en 1.8 dB
Zárósávban legrosszabb esetben is -10 dB az átvitel, de az FM adók sávjában -50 dB alatt van

Teszt

Az első adandó alkalommal kimentünk az előfokkal a Gellért-hegyre, ahol a következő spektrumot rögzítettük: https://drive.google.com/file/d/1nQlDwSAwCzLRGiaqWj-V78noggDNHP2t/view?usp=sharing (A felvétel a gqrx saját formátumában van, a fájlnév az eredeti nevezéktan szerint)

Napfelkelte a Gellért-hegy egyik kilátójáról

Már csak a Doppler-korrekciót kell megoldani egy teljes vételhez! 🙂 [No meg nem ártana egy antennaforgató az SCH tetőn…]

Vélemény, hozzászólás?