Menü Bezárás

Átjátszótérkép és CHIRP konfigurációk

Az elmúlt időszakban többször is megesett, hogy egy kirándulás során sajnos csak „mellékesen” került be a táskába a kézirádió, és a helyszínen jöttem rá, hogy nem néztem utána a helyi átjátszóknak. Sebaj, a modern technológiának köszönhetően percek alatt előkerül az átjátszók nemhivatalos listája HA2TO honlapjáról, sőt, szinte minden klubtag be is programozta már az összeset a rádiójába az ezen honlap alapján készült CHIRP CSV fájllal.

Sajnos azonban egy táblázatos formában publikált lista nem a legjobb, ha a környékbeli átjátszókat keressük, főleg nekem, mivel egész életemben rossz voltam földrajzból. Természetesen a szelektálást segítik a körzetszámok, de még így is az volt a leghatékonyabb, ha a beprogramozott csatornákat a kézirádióval végigpróbálgattuk és megjegyeztük, hogy melyik átjátszót sikerült nyitni – amúgy is ki kell próbálni, hogy a környéken melyeket érjük el ténylegesen.

A május elsejei hosszú hétvégén úgy döntöttem, hogy márpedig csinálok egy térképet az átjátszókból. Természetesen egy sima térkép készítése túl egyszerű lett volna, így inkább egy Python scriptet írtam, amely a fentebb linkelt weboldalról letölti a táblázatot, majd az átjátszókhoz társított Maidenhead lokátorkódokat jelöli. Ez kissé pontatlan módszer, viszont elég szemléletes, és következésképpen hasznos.

A script először Plotly könyvtár segítségével rajzolt térképet, de később az egyik klubtagunk javasolta, hogy egyszerűbb lenne KML fájlba exportálni a pontokat, és azt Google Maps-be importálni. A megvalósítás során igyekeztem elkerülni a túl nagy függőségeket, így a HTML táblázat letöltésére viszonylag hosszabb kódot kellett írnom. Ez annyira megtetszett HA5PLS-nek, hogy azt javasolta, egyesítsük a scriptet az övével, ami CHIRP kompatibilis CSV fájlt generál ugyanebből az oldalból. A kettő egyesítése nem volt triviális, végül gyakorlatilag újra kellett írnom a saját részemet miatta.

Az elkészült scriptet feltöltöttem githubra, illetve publikáltam az általa generált CHIRP-hez való CSV fájlt, illetve egy Google Maps térképet az átjátszókkal.

Vélemény, hozzászólás?