Menü Bezárás

Rádióamatőr vizsga felkészülési segédanyagok, tapasztalatok

Készítette: HA5KFU
Frissítve: 2020. 03. 24.

Összeszedtük a korábbi levelek meg a saját tapasztalatok alapján, hogy mire kell odafigyelnie annak, aki megy legközelebb amatőrvizsgára. (Köszönet mindenkinek, aki megosztotta a tapasztalatait a vizsgával kapcsolatban!)

Ez a leírás belső használatra van, lesz egy publikus, nem VIK-specifikus verzió is, ha elkészül.

Milyen a rádióamatőr vizsga?

A számunkra elérhető CEPT Novice, illetve CEPT (egész EU-ban elfogadott) rádióamatőr engedélyek megszerzéséhez szükséges a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóságnál vizsgát tenni. A CEPT Novice engedélyhez alap fokozatú, a CEPT engedélyhez pedig HAREC (Harmonised Amateur Radio Examination Certificate) vizsga letétele szükséges. A vizsgának az alábbi részei vannak:

 • Műszaki tárgykör
  • Ez egy BME-VIK-es hallgatónak nem igényel annyi felkészülést, mint másoknak, de azért érdemes vele eleget foglalkozni. Meg kell jegyezni, hogy alapvetően villanyos jellegű anyagról van szó.
 • Biztonságtechnikai tárgykör
 • Forgalmazási tárgykör
 • Jogi tárgykör
 • Gyakorlat
  • A szóbeli vizsgarészen be kell mutatni, hogy tudsz forgalmazni. Egy összeköttetést kell csinálni, magyar nyelven.

A vizsga többi része írásbeli, és feleletválasztós teszt. A műszaki tárgykörnél van még 3 kifejtős kérdés, amit a legtöbb esetben egy egyszerű rajzzal, blokkvázlattal meg lehet válaszolni.
Ha a távíró üzemmódot is használni szeretnéd majd, külön morze vizsgát kell tenni, ahol 6 WPM sebességgel (30 karakter/perc) kézzel kell adni, illetve levenni a morze jeleket 3 percen át úgy, hogy nem léped túl a hiba határt.

Mire jó a rádióamatőr vizsga?

A CEPT engedély a magasabb szintű, ha ezzel rendelkezel, az összes Magyarországon engedélyezett rádióamatőr sávon forgalmazhatsz, a megengedett maximális teljesítménnyel. (Ez néhol 1,5 kW.) CEPT engedéllyel lehetsz rádióamatőr klub, illetve átjátszó felelős kezelője is.
A CEPT Novice engedéllyel forgalmazhatsz többek között 160m, 80m, 40m, 15m, 10m és 2m-en 200W-al, illetve 70cm-en 100W-al.

A Kezdő fokozatú rádióamatőr engedély csak 16 év alatt, vagy 60 év felett szerezhető, így nekünk nem pálya.
Az egyes engedélyekkel használható frekvenciatartományok, üzemmódok, teljesítmények a 2/2013. (I. 7.) NMHH rendeletben a „IV. Fejezet – AMATŐRSZOLGÁLAT” című résznél találhatóak meg. Távíró üzemmód csak (az alap vizsgától függetlenül megszerezhető) morze vizsga letétele után használható.

Azt kell látni, hogy mivel a mérnök hallgatóknak a legtöbb esetben nem a műszaki tárgykör szokott problémát okozni, ezért számunkra a CEPT és a CEPT Novice vizsga majdnem ugyanolyan nehézségű.

Hol kell jelentkezni a rádióamatőr vizsgára, és mennyibe kerül?

Jelentkezni az NMHH oldalán található eljárási tájékoztató szerint,

 • a megfelelő űrlap kitöltésével (rádióamatőr szolgálatról szóló 15/2013. (IX. 25.) NMHH rendelet 2. számú melléklete szerinti űrlap), és a hivatal postacímére való beküldésével (a postacím is szerepel az eljárási tájékoztatóban), vagy
 • az elektronikus űrlappal (ügyfélkapun keresztül), a tapasztalatok szerint azonban ez gyakran nem jut el a megfelelő helyre, így nem javasolt így jelentkezni. – megj.: nekem eljutott, nem volt semmi problémám vele

A vizsga díja (diákok számára 50%-os kedvezménnyel) 2000 Ft, a morze vizsga díja 1000 Ft. (Friss információért viszont olvasd el az NMHH honlapján az eljárási tájékoztatót.)

A vizsgával kapcsolatban érdemes bátran keresni az NMHH weboldalán is feltüntetett ügyintézőt, Kiss Nándort a +36 (1) 468-0551 telefonszámon, aki általában igen készséges és segítőkész.

Mikor vannak a vizsgaidőpontok és hová kell menni?

A jelentkezést követően a megadott postacímre hamarosan fogsz kapni egy hivatalos levelet az NMHH-tól, amelyben megjelölik a vizsga helyét és időpontját, és hogy mit kell magaddal vinned.

A vizsga Budapesten, az NMHH visegrádi utcai épületében szokott lenni. Évente néhányszor azonban kihelyezett vizsgát is tartanak egyes városokban. Erről, illetve a vizsga időpontokról az alábbi oldalon tájékozódhatsz, vagy amennyiben ez már elavult, itt is megpróbálhatod. A kihelyezett vizsgára való jelentkezéssel kapcsolatban mindenképpen érdemes előzetesen beszélni az ügyintézővel.

Mit kell tudni a rádióamatőr vizsgáról?

A rádióamatőr vizsga nem nagy para egy VIK-es számára. Pár napot rá kell szánni és megtanulni az anyagot, különösen azokat a részeket, amik alapból kevésbé mennek mint a műszaki (pl. jogszabályok, forgalmazási rövidítések, stb.) A vizsgán ne csodálkozz ha szivatósnak tűnő, vagy nem jól átgondolt kérdésekkel találkozol, és ne keseredj el ha esetleg emiatt nem lesz meg – ez a jelenlegi rendszerhez hozzátartozó, de nem átléphetetlen akadály. A vizsgára egy kérdésgyűjteményből véletlenszerűen választ a gép minden feladatot.
A feleletválasztós (X-elős) részben súlyozottak a kérdések, és ami a kellemetlen, hogy 75%-ban helyes válaszokat kell adni, hogy elfogadják az adott vizsgarészt. Egy nagy súlyú kérdés hibás megválaszolásával el lehet bukni egy egész vizsgarészt, azonban kevés hibapont esetén jó fejek a vizsgáztatók, és a szóbelin lehet javítani: szóban feltett újabb kérdések megválaszolása után mégis elfogadhatják az adott vizsgarészt. Egy másik lehetőség, hogy amennyiben csak egy vizsgarész lett sikertelen, legközelebb már csak azt kell megismételned.

Innen a HA5KFU-ból elég sokan elmentünk már a rádióamatőr vizsgára. A villanyaosoknak kb. 1,5 – 3 nap készülés elég volt; az infósoknak célszerű egy kicsit többet kell foglalkozni a műszaki résszel az anyag jellege miatt, de ebben is szívesen segítünk.
Hozzá kell tenni, hogy közülünk se mindenkinek lett meg elsőre a vizsga; azt is tudni kell hogy mi az amit nem szabad kihagyni a tanulás során. Korábbi vizsgákat is érdemes átnézni, van hogy az éles vizsgán ugyanazzal a kérdéssel szembetalálkozol, mint amit ott is olvastál.

Tananyag

Gyakorlat

A vizsga során egy összeköttetést kell létesíteni. Eléd raknak egy lapot, amin fel van tüntetve egy hívójel, amit használni kell. Ezzel a hívójellel kell általános hívást kezdeményezni. A három vizsgáztató közül az egyik átmegy egy másik terembe, Ő fog válaszolni a hívásodra. A QSO után eléd rakják a vizsgalapot, amin egy sornyi forgalmazási napló van. Ennek egy része eleve ki van töltve, a többit kell kitölteni (Ez a lap a QSO közben nincs a vizsgázó előtt, úgyhogy fejből kell tudni a naplóba kötelezően lejegyzendő adatokat). Tőlem megkérdezték a gyakorlat előtt, hogy tudom-e, mit kell írni a naplóba:

 • dátum (ki volt töltve)
 • saját hívójel (ki volt töltve)
 • frekvencia, adásmód (ki volt töltve)
 • forgalmazás megkezdésének ideje UTC-ben
 • ellenállomás hívójele
 • összeköttetés minőségi jellemzői

Érdemes a vizsga előtt egy kicsit gyakorolni, ebben kérd a tagok segítségét.
Egy példa QSO itt található. A magyar betűzési abc-t mindenképpen kell tudni, az angolt legfeljebb az írásbeli részben kérik.

Milyen szempontok fontosak a készülésnél?

Amit mindenképpen érdemes átnézni:

 • Q-kódok, rövidítések (tőlünk a forgalmazási vizsgarészben vagy hármat kérdeztek.)
 • különböző ábrák, és különösen a rádiókészülékek (adó és vevő) blokkdiagramjai (nálunk két ilyet kellett lerajzolni, egyenes vevő és távíró adó diagramokat, de le kellett rajzolni egy négyelemes Yagit és megnevezni a részeit, egy régebbi vizsgában olyat láttam hogy a félhullámú dipól árameloszlása kellett). A korábbi vizsgákban a blokkdiagramot ki kellett csak tölteni szöveggel, nekünk az egészet felrajzolni.
 • érdemes tudni hogy mettől meddig tartanak az egyes sávok, illetve az átjátszó shift-eket 2m-en és 70cm-en, illetve az átjátszókhoz és a szimplex csatornákhoz tartozó sávrészeket, és hogy a sávok alsó részén általában távírózni szoktak,
 • véleményem szerint nem érdemes túl nagy munkát fektetni a hívójel prefixek tanulásába, a rendelet szerint az egész világ prefixeiből kérdezhetnek, de a valóságban csak a legismertebb/környékbeli prefixeket szokták megkérdezni, 1-2 kérdés erejéig. (Nálunk pl. Ciprusra kérdeztek.)
 • érdemes nem kihagyni a dB skála működését, illetve az ahhoz tartozó jellegzetes értékeket érdemes fejből tudni.
 • Jogszabályok: a puskásos tananyag ilyen szempontból nem elegendő, emellett az eredeti jogszabályt érdemes átnézni, jól. A jogszabályok nevét, számát is jegyezd meg, néha kifejezetten arra kérdeznek. Érdemes tudni az alábbi jogszabályok tartalmát:
  • a Nemzetközi Távközlési Egyesület (ITU) Nemzetközi Rádiószabályzatának vonatkozó S25-ös cikke: csak angolul érhető el eredetiben, az NMHH oldalán található fordítást levették sajnos. A Puskás tananyagban lévő viszont nem elegendő.
  • 15/2013. (IX. 25.) NMHH rendelet a rádióamatőr szolgálatról
  • A Postai és Távközlési Igazgatások Európai Értekezlete (CEPT) által kiadott szabályozások: T/R 61-01 és T/R 61-02 ajánlások. – Nem érhető el magyarul, de a tananyagban benne van a lényeg, hogy miként használható az engedélyed más országokban.
  • Érdemes tudni a nemzeti frekvenciafelosztásról, valamint a frekvenciasávok felhasználási szabályairól 7/2015. (XI. 13.) NMHH rendeletről.
  • Frekvenciafelosztás (Hatályos rendelet, 3. melléklet, 7. Amatőr- és műholdas amatőrszolgálat alkalmazásai)

Korábbi vizsgák

Megvan a vizsga, és most?

Az NMHH-tól pár héten belül ajánlott küldeményként érkezik egy nagyobb boríték, amely tartalmazza az A4-es méretű vizsgabizonyítványod. Ha nem érkezik, az gond, keresd meg az ügyintézőt telefonon. A Schönherzben értesítőt fogsz kapni, és a postán (LustaMacska mellett) veheted át. Általában a portások nem szokták elkavarni a leveleket, de figyelj rá, mert kb. 2 hét után a posta visszaküldi a levelet a feladónak.

Ha a kezedben van a rádióamatőr vizsgabizonyítványod, még mindig nem forgalmazhatsz, először ki kell váltanod a rádióamatőr engedélyt. Az engedély kiváltása 2011 óta illetékmentes, vagyis Neked ez már semmibe nem kerül. Az NMHH oldalán található eljárási tájékoztató szerint ki kell töltened egy egyéni engedélykérő adatlapot (kézzel vagy géppel) és postán beküldeni, vagy egy e-űrlapot, ügyfélkapun keresztül beadni. (Szintén nem érdemes az ügyfélkaput használni; adott esetben kézzel is beviheted a borítékot az NMHH-hoz, de az érkeztetés miatt majdnem pontosan ugyanannyi ideig ülnek majd rajta, mintha postán küldted volna. Megj.: Én ügyfélkapun keresztül adtam be, és nem kaptam visszaigazoló e-mailt, ennek ellenére rendben megérkezett az engedélyem.)

Az engedélykérő adatlapon meg lehet adni, hogy milyen hívójelet szeretnél. Ezzel kapcsolatban néhány megjegyzés:

 • Mindenképpen olyan hívójelet válassz, ami a hatályos szabályzások szerint megengedhető (pl. nem tartalmazhatja az SOS karaktereket egymás mellett, 5 és 7 karakter között van a hossza, stb.) A 15/2013. (IX. 25.) NMHH rendelet tartalmazza a hívójelre vonatkozó pontos követelményeket.
 • Nem javasolt, hogy HG?R*, HG?B* vagy HA?K* formátumú hívójelet válassz (sorban ezek az átjátszókra, jeladókra és a klubokra volt fenntartva, bár az utóbbi időben fordult már elő hogy megengedték az ilyen formátumú egyéni hívójelet is.)
 • A hívójelben található számnak ma már nincs jelentősége, de régen úgynevezett hívójelkörzeteket jelöltek, és talán érdemes ezt a hagyományt a továbbiakban is fenntartani, hogy könnyebb legyen megkülönböztetni az ország különböző részein élő amatőrtársakat.
 • Érdemes a választott hívójelet előre ellenőrizni az aktuális hívójelkönyvben, hogy még nem szerepel benne, vagyis nem foglalt.
 • Érdemes több lehetséges hívójelet is feltüntetni az engedélykérelmen (akár a megjegyzés résznél), így elkerülve hogy az adott hívójel foglaltsága esetén újabb köröket kelljen futni az engedélyhez.

Egyéb kérdésed van?

Amennyiben szükséged van segítségre vagy további infóra, magyarázatra akár a vizsgával, akár a tananyaggal kapcsolatban, nyugodtan keresd a rádióklubunkat.

Vélemény, hozzászólás?