Menü Bezárás

Mosógép.sch v2020 ‒ Protógyártási tervek

Sajnos az egyetemi tanulmányaim végeztével el kellett hagynom a kollégiumot, amit a koronavírus-járvány megsürgetett, így nem tudtam végigvinni a mosógép.sch prototípusának gyártását.

Vázlatpontosan összeszedtem, hogy miként kell feléleszteni az áramkört. A pontos kapcsolási rajz itt érthető el: https://github.com/simonyiszk/mosogep.sch-v2

Analóg rész tápellátottságának beültetése

Be kell ültetni a megfelelő eszközöket a két lineáris feszültségstabilizátorral bezárólag. Ezt követően meg kell mérni, hogy stabil-e a kimenő feszültség.

Mérőcsatorna beültetése

Be kell ültetni egy mérőcsatornát, majd oszcilloszkóppal végignézni, hogy megfelel-e a működése az elvártnak, ehhez kell a következő pont, ami nem más mint a

Próbapanel építése

Próbapanel alatt azt értem, hogy egy egy hálózati aljzatot és egy dugvillát be kell kötni úgy, hogy a fázisvezetéket keresztülfűzzük az áramváltó transzformátoron, amit bekötünk a NYÁK-ra. Ügyelni kell arra, hogy az áramváltó ne égjen le, ehhez folyamatosan rajta kell lennie a lezárásnak. Alternatívaként két szembekötött 3V-os Zener diódát oda lehet forrasztani közvetlen a trafó kimenetére. Terhelésnek egy 60W-os izzót ajánlok.

Nullátmenet figyelő beültetése

A nullátmenet figyelő kimenetén ki kell mérni az 50%-os kitöltöttséget, illetve azt, hogy tényleg nullátmeneteknél vált-e.

Digitális tápegység beültetése

A kapcsolóüzemű tápot nem szabad terhelés nélkül bekapcsolni, mert (jelen konstrukcióban) felfut a kimenetén a feszültség. Ezért kell rá tenni egy 300 mA-es terhelést, amihez van is kialakítva külön műterhelési pont a NYÁK-on. Amennyiben a táp stabilan működik, jöhet a

Digitális részek beültetése

, melyet követ a

Szoftver beégetése

Itt fontos szerepet kap általában a szoftver hibakeresése is.

Végezetül párhuzamosan lehet csinálni a szerver oldali szoftvert, valamint az eszköz EMC vizsgálatát tanszéki laborokban.

Hajrá srácok! 🙂

Ui.: dokumentáljátok le a méréseket

Vélemény, hozzászólás?