Menü Bezárás

Doppler-korrekció SMOG-P műholdnál

Mivelhogy a műholdak folyamatosan közelednek és távolodnak tőlünk (Zenit + horizont távolságtól legfeljebb Zenit távig közeledik, majd újra távolodik), a frekvenciában folyton vándorol az adott jel. Ezt valahogy korrigálnunk kell, ha akarjuk venni az adást.

A pályakövetéshez a Gpredict programot használtam, ami a predict grafikus változata. Ez tudja követni a műholdpályákat. (Érdemes elég gyakran frissíteni a kétvonalas egyenleteket tartalmazó fáljokat, akár naponta.) A programban felvettem egy új rádiót, amit majd TCP-n keresztül fog vezérelni a mindenkori korrigált frekvenciára:

Ebben a menüben állítjuk be az új rádiónkat

A vevőt GnuRadio-ban valósítottam meg. Ehhez használtam az alábbi blokkot: https://github.com/wnagele/gr-gpredict-doppler
Miután megvolt a Doppler-korrigáló, megcsináltam, hogy egyszerre mind a két műhold adatait korrigálja ugyan abból a forrásból.

GnuRadio blokkvázlat a Doppler-korrekcióhoz

Ezt követően a Gpredictben a modul eszközeinél kiválasztottam a rádióvezérlést, majd bekapcsoltam a frekvenciakövetést.

Fontos, hogy csak az után nyomjuk meg az Engage gombot, hogy elindítottuk a GnuRadio jelfolyamot, mivel előtte nem nyitja ki semmi a portokat, ahova tudná küldeni a vezérlést a Gpredict.

Az első próbával nem vártam meg, amíg valamelyik műhold fölém ér, a korábban Gellért-hegyen rögzített mintákat korrigáltam utólag úgy, hogy visszaállítottam a számítógépem óráját a felvétel dátumára. A GPredictben a mai, azaz felvétel után 5 napos TLE adatok szerepeltek.

A korrekció végeredményét itt lehet megtekinteni:
SMOG-P
ATL-1
Megjegyzem, hogy valamiért a SMOG-P korrekciója nagyságrendekkel jobban sikerült, pedig ugyan azt a módszert használtam mindkettőnél. A használt formátum a Gqrx formátuma és fájlneve, azaz iq mintákban float számok egymás után. A mintavételi frekvencia 250000 minta másodpercenként.

GnuRadio jelfolyam

Néhány csomag, amit sikerült kihámozni a korrigált IQ fájlokból, bár a SMOG GND programmal nem sikerült beolvastatni őket :/ A hangfáljok készítésénél ügyeltem arra, hogy ne vezéreljem túl a hangkártyát, illetve ki is használjam annak számábrázolását.

ATL-1 csomagok 1
ATL-1 csomagok 2

SMOG-P csomagok 1
SMOG-P csomagok 2

A következő éles műholdvételnél is tervezem ezt a programot használni. Ehhez a fájl bemenetet kicserélem RTL-SDR jelforrásra, illetve bakapcsolom a kimeneti FIFO fájlt (mkfifo paranccsal készített szólítható pipe), majd azt OpenWebRx-en megfigyelem.

Megtapasztaltam továbbá a munka közben, hogy a GqRx sávkiválasztója néha téved :/ Nem mindig azt a spektrumszakaszt demodulálja, amit kijelölök, hanem picit alrább, de fülre meg lehet találni attól még az adást!

Vélemény, hozzászólás?