Menü Bezárás

Ember méretű Smith-diagram

A Schönherzben hagyomány, hogy a kollégisták maguk dekorálják a szinteket a falra festett különböző alkotásokkal. Minden évben megrendezésre kerül egy szintfestés, amikor is a lakók új ábrákat készíthetnek a saját szintjükre.

A kollégium 13. emelete ad helyet a Simonyi szintközösségének, így ezt többek között a simonyis körök – AC, BSS, HA5KFU, Kir-Dev, LEGO, schdesign , SEM és SPOT – logói, illetve egyéb, a körökhöz és szakkollégiumhoz kapcsolódó műalkotások díszítik.

Amikor 2022-ben meghirdetésre került ez az esemény, mi is bedobtunk egy számunkra kedves témát: fessünk fel egy óriási Smith-diagramot. Meg is kaptuk az engedélyt, majd hamar nekiláttunk az alapozásnak. Az első „körzővágást” szeptember 9-én tettük, ahol mérnökhallgatóhoz méltóan ácsceruzával és zsineggel felvettük az ábra kerületét.

A legelső körzővágás

A következő napon az ábra fehér hátterét kezdtük el festeni. Kissé híg festéket kaptunk, amit tovább rontott az is, hogy nem megfelelően kevertük fel, így összesen több mint tíz réteg után voltunk csak elégedettek az eredménnyel. Két réteg között átlagosan 20 perc szünetet tartottunk, így az éjszakába nyúló munka során végignéztük többek között a Macskafogót is. A választás azért esett erre a klasszikusra, mert mint kiderült, Szabó Riki még egyáltalán nem látta, így nem volt választása – végül nagyon is élvezte a filmet.

A következő napon végre elkezdtük ceruzával felrajzolni magát a diagramot. Az egységkör megrajzolásához ismét zsinórt használtunk, majd projektorral vetítettük fel a többi vonalat. A szűk folyosó miatt ezt csak trükkösen, tükörrel tudtuk megoldani, ami miatt viszont az ábrát egy képszerkesztő program segítségével elő kellett torzítani, így lett a vetítés után megfelelő a kép. Az illesztéshez új sarokpontokat vettünk fel egy alu zártszelvényből rögtönzött vonalzó segítségével. A vonalak berajzolásátvégül három héttel később fejezhettük be.

A következő időszakban sajnos sokáig nem nyúlhattunk a falhoz, így a munka befejezésére csak idén ősszel kerülhetett sor. Sok halogatás és bizonytalanság után végül november 5-én folytattuk a festést. A vonalakat egy festékfilccel húztuk ki, miközben ketten az ábra keretét festettük meg feketével.

A festés során meg kellett küzdenünk a helyért és az ecsetekért, de végül leterítettük a népi motívumot alkotó Medvét.

Az elkészült mű azóta is megtekinthető a 13. szinten. További öröm, hogy nem csak szép, de hasznos ábrát is alkottunk, hiszen azóta néhány RF áramkör működését ezen magyarázva értettük meg.

Nem tudjuk, hogy ez-e a világ legnagyobb Smith-diagramja, de mi mindenesetre nem tudunk nagyobbról.

Az ábrát festették:

  • Baráth László HA7DN
  • Bányász László HA7SX
  • Csókás Bence Viktor HA7CSK
  • Egei Nóra
  • Keresztes „Keri” Botond HA5ERI
  • Kovács Bendegúz
  • Párkányi László HA5PLS
  • Szabó „Riki” Richárd
  • Weisz Pál HA3PB

Vélemény, hozzászólás?