Menü Bezárás

Mosógép.sch V2020 ‒ koncepció

A mosógép.sch felülete 2020 őszén

A kollégiumunkban sok ember lakik, akik közül sokan itt is mossák ki a heti szennyest. Ennélfogva rendszeres probléma, hogy mosógépet kell találni, azonban Murphy törvénye itt is érvényes, az első három próbálkozás sose lesz szabad. Ezt oldotta meg évekkel ezelőtt a Schönherz Elektronikai Műhely, egy áramváltóval: figyelték a mosógépek felvett teljesítményét, ebből jósoltak egy weboldalon arról, hogy jár-e a mosógép. Az eredményeket a lakók a KSZK weboldalán követhetik. Ezt a projektet poroltuk most le, és terveztük egy kicsit át! 🙂

Az alapkoncepció szerint ugyan úgy áramváltóval figyeljük a mosógépek áramfelvételét. Ez azért jó megoldás, mert nem kell belenyúlni a mosógépbe, azaz nem kell annak elromlásáért felelősséget vállalnunk. Az áramváltó jele erősítés után az új koncepcióban nem csak csúcsérték-mérésre kerül, hanem az áram fázisát össze is hasonlítjuk a hálózati feszültség fázisával, ebből következtetünk a fogyasztás teljesítményszögére, később ebből következtetünk arra, hogy hol járhat a progamban a gép. További újítás, hogy nem csak egy fázison mérjük a mosógép fogyasztását, hanem mind a hármon.

Hálózati oldalról az új gép már DHCP-n fog IP címet kérni, illetve átkötések helyett egy MAC cím memória fogja osztani a MAC címét a mérőeszköznek.

Az áramkörben használt méréstechnikáról hamarosan cikkel jelentkezünk! 73

Vélemény, hozzászólás?