Menü Bezárás

AVR programozók

Az antennaforgató projekt kapcsán előjött, hogy szükségünk lenne egy ISP programozóra. Két opciónk volt: egy SEMduino (a képen egy másik projekt boardja van beledugva), és HA8KDA AliExpressen vásárolt „USB ISP version 2.0”-ja.

Ez utóbbival alaposan meggyűlt a bajunk, ugyanis a gyári firmware nem működött avrdude-dal, csak a Zhifengsoft Windowsos programozójával. Ezt feltétlenül orvosolnunk kellett. Szerencsére az ISP lábakon keresztül ő is programozható, és az Interneten találtunk egy bloggert, aki belefutott ugyanebbe a problémába. Aki szeretné a teljes sztorit elolvasni, és tud külföldiül, annak ajánlom, hogy az eredeti posztot olvassa, és ne ezt. Lejjebb ugyanis ugyanezt fogom leírni, csak röviden, lényegretörően és magyarul.

Orvoslás

Az eszköz hardverileg az avrdude által támogatott USBasp programozóra hasonlít leginkább, azonban egy hangyányit eltér attól. A szétszereléssel nem voltak gondok, ugyanis a burkolat már akkor lejött a kütyüről, amikor legelőször bedugtuk és rájöttünk, hogy az avrdude nem eszi meg, majd kihúztuk (volna, de ehelyett a ház lejött, a cucc maradt). Így hozzáfértünk a board-hoz, aminek hátulján az UP feliratú két padet kellett összezárni.

A blog szerzője leírja, hogy az eredeti USBasp firmware kis módosítással használható ezen a kínai másolaton is: a bin/firmware/usbasp.atmega88.2011-05-28.hex fájl 185. sorát kell erről

:100B8000D9F77A9589F708951BB815B88BEF8AB90C

erre cserélni

:100B8000D9F77A9589F708951BB815B880EF8AB917

majd ezt a firmware-t rátölteni a programozóra. Aki figyelt, az rájöhetett, hogy ez egy tojás-csirke probléma; nem tudunk programozni ISP programozó nélkül, ami pedig kellene ahhoz, hogy a programozónk működjön.

Persze ott volt még a SEMduino, amit szintén lehet ISP-ként használni. De ahhoz is külön firmware-t kell rátölteni. Megpróbáltuk az Arduino ISP sketch-ét rátölteni, mondván, hogy „SEMduino, Arduino, hasonlóan hangzik” (kis naivak 😀 ), de végül feladtuk.

Ugyanis kiderült, hogy Daninak is van ISP programozója, ami ráadásul működik is! (Így utólag, nem is értem, miért nem őt kérdeztük először; ha valakinél, akkor nála vannak ilyenek).

Miután nagy nehezen megjavítottuk a programozót, úgy döntöttünk, hogy a fene megette, inkább használjuk Daniét még arra az egy órára, amíg elkészül az antennaforgató 😛

Vélemény, hozzászólás?