Menü Bezárás

Újoncprojektek

FM vevő építése

Saját rádióvevőt építeni mindig jó móka, de sajnos aki ilyenbe kezd, hamar rá kell jönnie hogy vagy csak limitált tudású rádiót tud építeni (pl. AM-vevő), vagy igen bonyolult áramkört kap – gondoljunk csak az FM demoduláció nehézségeibe. Egy kompromisszumos megoldás az ún. impulzus-számlálós FM vevő. Egy ilyen vevő megtervezését és megépítését tűztük ki célul magunknak.

Feladat(ok): áramkör tervezés, építés

Projekt felelős / mentor: Baráth László „Dínóbácsi” HA7DN és Keresztes „Keri” Botond HA5ERI

HA5FU lenyomozása

Körünk 2024-ben ünnepli 70 éves fennállását mint rádióamatőr klub. A HA5KFU hívójelet a klub minden valószínűség szerint az alapítója, HA5FU után kapta, ahogy ez akkoriban rendszerben volt. Ennél többet viszont nem tudunk a HA5FU hívójelű amatőrről, a jelenlegi hatóság sem őriz már ilyen régi feljegyzéseket, így az alapítónk kilétét nem ismerjük. Jó esély van viszont rá, hogy különböző levéltárakban kutakodva nyomára bukkanhatunk 5FU-nak, sőt akár a klub alapításának pontos dátumát is ki lehet deríteni.

Feladat(ok): levéltárban nyomozás

Projekt felelős / mentor: Csókás „Csoki” Bence HA7CSK

Kitelepülős antenna

A rádióamatőr ha elmegy otthonról, mindig viszi magával a rádióját, de a jó összeköttetéshez bizony antenna is kell. Jelenleg egy viszonylag jól bevállt, ám elég kompromisszumos antennánk van kitelepülésre – katonai huzalantennákból felépítés és hangolóval javított „random wire antenna”. Ezek helyett lenne érdemes új hordoznató antennát építeni a rövidhullámú sávokra.

Feladat(ok): antenna tervezés, túrázás

Projekt felelős / mentor: Keresztes „Keri” Botond HA5ERI

Klubszoba.sch

A klubszoba.sch nem csak a HA5KFU projektje, hanem az egész ház hasznára válik. A klubszobákba való kártyás belépést Ethernetre kötött NFC-s olvasók valósítják meg, valamint egy weboldal és a mögötte működő adatbázis kezeli a jogosultségokat, belépési naplókat. Számos ajtó (pl. raktárak, 1. emeleti oktatótermek, nagytermek) nem rendelkezik még ilyen olvasóval, ezek felszerelése azonban problémás, mert a régi olvasók drágák és bonyolultak. Ezért szeretnénk egy új generációs olvasót létrehozni és üzembe helyezni. Ezen felül a Kafu rácsán a csengőt is szeretnénk üzembe helyezni, egy kaputelefonnal kiegészítve.

Feladat(ok): áramkörtervezés, Linux szerver adminisztráció, mágneszárak és olvasók felszerelése, VoIP integráció

Projekt felelős / mentor: Wirker „Tarzan” Zoltán

Kölcsönzés.ha5kfu.hu

A villanykari rendezvényekre Motorola DP1400 típusú rádiókat adunk ki, ezek igénylését szeretnénk jobban automatizálni. Ehhez egy olyan weboldalt hoznánk létre, amin keresztül leadhatják az igényléseket, mi pedig azokat elbíráljuk, a rádiókiadásokat nyomon követjük.

Feladat(ok): webfejlesztés

Projekt felelős / mentor: Csókás „Csoki” Bence HA7CSK

Memória író-olvasó

Számos esetben lehet arra szükség, hogy egy-egy egzotikusabb EEPROM memóriát írni vagy olvasni tudjunk, erre nem mindig alkalmasak a piacon elérhető eszközök.

Feladat(ok): mikrovezérlő pogramozás és (egyszerű) GUI tervezés

Projekt felelős / mentor: Párkányi „PLS” László HA5PLS

Motorola <-> Discord átjátszó

A Gólyatábor, Csillagtúra, Vártúra stb. során előfordul, hogy a rádiós viszonyok nem megfelelőek és/vagy nincs elég rádió, így érdemes lenne lehetőséget adni Interneten keresztüli becsatlakozásra. Ehhez egy rádiót össze kéne kötni valamilyen VoIP szolgáltatással, jelen esetben Discorddal. Erre a célra egy Linuxos kártyaszámítógépet (SBC) csatlakoztatnánk egy Motorola Radius P110 kézirádióhoz.

Feladat(ok): hardverépítés, forrasztás, Linux

Projekt felelős / mentor: Csókás „Csoki” Bence HA7CSK

Motorola töltőbox

Motorola ipari adóvevőink töltői egyre rosszabb állapotban vannak, ráadásul viszonylag sok helyet is foglalnak. Ezért szeretnénk őket lecserélni saját tervezésű, kompakt, moduláris töltőkre, amibe olyan kényelmi funkciókat is lehetne építeni, mint az akkumulátorok élettartamának követése, többféle rádió (Baofeng UV-5R, UV-82, Yaesu FT-4XE stb.) támogatása vagy az USB-C-s táplálási lehetőség.

Feladat(ok): 3D tervezés, nyomtatás, áramkörtervezés

Projekt felelős / mentor: Csókás Gergő

NOAA műhold vétele

Ki ne szeretne élő képeket letölteni műholdakról? Ez a projekt pont erről szól — a NOAA időjárási műholdak 137MHz-en sugárzott APT adására szeretnénk egy automata vevőállomást beállítani. A legtöbb alkatrész már megvan, de képek letöltése valamiért még mindig nem sikerült.

Feladat(ok): Hibakeresés, antennaszerelés, tetőn sétálgatás

Projekt felelős / mentor: Csókás Gergő és Csányi Balázs

PAL-TV

Standolások alkalmával láthattátok az analóg TV mérővevőnket, amire egy Raspberryre kötött modulátorról küldjük a képet. Ez egyelőre egy rakás kábel összeforrasztásával valósul meg, de nem ártana ebből egy rendes hat-et építeni.

Feladat(ok): áramkör tervezés, Linux

Projekt felelős / mentor: Fülöp Máté

RGB klubszoba

A klubszoba fel van szerelve RGB és fehér fényű LED szalagokkal, melyeket egy labortápról hajtunk jelenleg. Azonban kábelek dugdosása helyett hangulatosabb lenne a fényeket számítógépről kapcsolni. Ezért egy ESP32 alapú, WiFis, többcsatornás PWM vezérlőt szeretnénk tervezni és építeni.

Feladat(ok): ESP32 programozás, áramkörtervezés

Projekt felelős / mentor: Csókás „Csoki” Bence HA7CSK

SSTV átjátszó

Szeretnénk egy olyan, moduláris kép-átjátszót építeni, amely képes lenne SSTV és SSDV képek adására és vételére, valamint különféle képforrásokból (tetőkamera feed, fényképalbum mappa stb.) képek leadására. A szoftver elkészülése után megépítenénk magát az átjátszó hardvert, majd pedig az üzembe helyezéshez szükséges méréseket elvégeznénk, jegyzőkönyvvel tanúsítanánk, ezek után önálló hívójellel, állandó üzemben működhetne az átjátszónk.

Feladat(ok): Python programozás, jelfeldolgozás, hardverépítés, antenna szerelés, készülék bemérés

Projekt felelős / mentor: Csókás „Csoki” Bence HA7CSK

Szakmai könyvtár

Az évtizedek során a klub szert tett számos könyvre, folyóiratra és dokumentumra, például gyűjteményünkben megtalálható a Rádiótechnika folyóirat és évkönyvek a 60-as évekig visszamenőleg, valamint számos volt tagunk szakdolgozata, diplomamunkája, régi vilanykaros jegyzetek, gépkönyvek és használati útmutatók stb. Ezeket szeretnénk egy könyvtári szoftverbe (Koha) felvenni, majd a kölcsönzéseket, új könyveket ebben adminisztrálni.

Feladat(ok): könyvtári adminisztráció, könyvek rendezése a polcokon, szerver karbantartás

Projekt felelős / mentor: Csókás „Csoki” Bence HA7CSK

Szkóplogó v1

Standolások kötelező kelléke az oszcilloszkópra rajzolt HA5KFU-logó. Ez egy egyszerű szerkezet, amely egy XY módba kapcsolt oszcilloszkópon jelenít meg egy ábrát. Az áramkör lelke jelenleg egy ESP32 mikrovezérlő, amely jelenleg kissé fapadosan van összekötve a szkóppal, és maga a programja is elég egyszerű, így bővelkedünk továbbejlesztési ötletekben.

Feladat(ok): Áramkör tervezés (egyszerű), MCU programozás

Projekt felelős / mentor: Baráth László „Dínóbácsi” HA7DN